Kuolinsiivouksesta elämänsiivoukseen

Kuolinsiivouksesta elämänsiivoukseen

Kun olen vanha…


… haluan elää omannäköistä ja omien arvojeni mukaista elämää. En halua, että arkeni ja mieleni täyttyvät kaiken maailman ”pitäisi”-ajatuksista ja ”sitku”-meiningistä. 


… haluan elää helppoa, turvallista ja leppoisaa arkea omassa kodissani. En halua ylikuormittua tavaroista, velvollisuuksista tai vaatimuksista.


… haluan pystyä tekemään tarvittavia muutoksia joustavasti omat ja läheisten tarpeet huomioiden. Haluan pystyä pyytämään tarvittaessa apua.


… haluan nauttia jokaisesta päivästä ja tehdä itselleni merkityksellisiä asioita. En halua katua tai katkeroitua.


Itseasiassa haluan elää tällä tavalla jo NYT – en vasta sitten, kun olen eläkkeellä, vanha tai jotain muuta vastaavaa. Sorrutko sinäkin ajattelemaan, että jokin asia tapahtuu sitten, kun olen… (jatka haluamallasi tavalla)?


Margareta Magnusson on kirjoittanut kirjan Mitä jälkeen jää – taito tehdä kuolinsiivous. Siinä hän tarkoittaa kuolinsiivouksella sitä, kun ihminen itse käy elämänsä aikana, mielellään jo hyvissä ajoin, läpi tavaransa ja siivoaa turhat pois ja miettii mitä itselle tärkeille asioille tapahtuu oman elämän aikana ja sen jälkeen, kun itse ei enää ole täällä. Magnusson kannustaa ihmisiä tekemään kuolinsiivouksen senkin takia, että jälkipolville ei sitten aikanaan jäisi valtavaa taakkaa tavaroiden läpikäymisessä. 


Kuolinsiivous on sanana sellainen, joka herättää ihmisissä voimakkaita tunteita. Itse asia on kuitenkin minusta erittäin tärkeä. Itse kutsuisin sitä kuitenkin mieluummin elämänsiivoukseksi kuin kuolinsiivoukseksi. Kuolinsiivous-termi sopii minusta paremmin kuolinpesän tyhjentämiseen/läpikäymiseen omaisen kuoltua ja se onkin sitten aivan eri asia kuin omien tavaroiden läpikäyminen eläissään.


Elämänsiivouksen ensisijaisena tavoitteena pitäisi minun mielestäni olla omannäköisen elämän vahvistaminen. Elämänsiivouksessa karsitaan ympäriltä pois kaikki turhat, epämiellyttävät, käyttämättömät tavarat ja miksei muutkin asiat. Silloin jäljelle jää itselle tärkeät ja merkitykselliset tavarat ja asiat ja ne saavat paremmin ansaitsemansa huomion, kun turhuudet on karsittu pois. Elämänsiivouksen voi tehdä elämänsä aikana, milloin vain ja vaikka useamman kerrankin. Usein sitä tehdään pikkuhiljaa, mutta joskus esimerkiksi muutto tai jokin elämän kriisitilanne voi edellyttää prosessin nopeaa läpikäymistä. 


Elämänsiivouksen aikana kirkastuu, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä, mistä asioista nauttii ja mitä asioita haluaa jatkossa omaan elämäänsä tai kotiinsa. Elämänsiivouksen ansiosta tiedät mitä omistat ja missä niitä säilytät. Voit myös kirjata ylös tavaroidesi tarinoita ja ajatuksesi siitä, mitä toivot niille sitten aikanaan tapahtuvan. Elämänsiivous on mielestäni vastuullisuutta omaa elämää, omia tavaroitaan, ympäristöään ja jälkipolviaan kohtaan.


Ammattijärjestäjän työn ja oman elämänkokemukseni kautta olen oivaltanut, että tulevaisuutta kannattaa kuitenkin pohtia jo nyt. Miten varaudun ja ennakoin tulevaisuuden tarpeitani ja mahdollistan itselleni haluamani tavan elää ja asua myös silloin, kun omat voimavarat vähenevät, liikuntakyky heikkenee tai sairaus haastaa arkea. Ammattijärjestäjältä voi saada apua siihen, kuinka järjestää omasta kodista turvallinen, esteetön, viihtyisä ja omaa elämäntapaa tukeva.


Olen työstänyt tästä aiheesta myös ikääntyville suunnatun luennon, jonka olen päässyt toteuttamaan jo muutamia kertoja. Palautteet luennosta ovat olleet hyviä – aihetta on pidetty tärkeänä ja se on herättänyt runsaasti keskustelua ja pohdintoja.  Löydät lisätietoa tästä luennosta Keinuman kotisivuilta.

Keinuma Oy:n logo

2 ajatusta aiheesta “Kuolinsiivouksesta elämänsiivoukseen”

  1. Tässäpä vasta ihanasti käännetty tämä asia kuolinsiivouksesta elämänsiivoukseksi. Äitini on puhunut, kuinka nyt on kuolinsiivouksen aika, ettei meille jää sitten liikaa hommaa kuolinpesän tyhjennykseen. Täytyypä sanoa hänelle, että tee ihmeessä siivousta, mutta tee se elämänsiivouksena.

    1. Kiitos Alina viestistäsi! Se on jännä miten suuri merkitys sanavalinnalla voi olla! Käytännössä sama asia, mutta suhtautumisessa ja mielleyhtymässä on melkoinen ero.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top